centurion akku bilaps

BILAPS is het acroniem voor Bipolar Lead-Acid Power Source. In het Nederlands een Bipolaire lood-zuur krachtbron. In het, door de Europese Unie gesteund 6e kader project genaamd "BILAPS research project ENK6-CT-2001-00544", heeft CENTURION AKKU de ontwikkeling van de actieve massa en het assemblageproces op zich genomen.
Het doel van het project was de ontwikkeling van een goedkope hoogvermogenbatterij voor toepassing in hybride voertuigen en in 42 Volt systemen.


Het grote voordeel van de bipolaire batterij is het hoge vermogen bij een laag gewicht. Dit lage gewicht is mogelijk gemaakt door alle loodcomponenten die niet bijdragen aan het leveren van stroom, te elimineren. Denk hierbij aan roosters en celverbinders. De constructie van de bipolaire batterij kan vergeleken worden met die van een brandstofcel: door de stapeling van cellen zorgt de compressie voor de mechanische stijfheid. Door alleen stroomleverend lood te gebruiken is het gewicht met ongeveer 50% gereduceerd. Hierdoor is het specifiek vermogen (Watt per kilo) verdubbeld!

De voordelen van een bipolaire lood-zuur batterij ten opzichte van andere technologieën zoals Lithium-Ion, Lithium-Polymeer of Nikkelmetaalhydride zijn:
de lage prijs van lood,
het beproefde recyclagesysteem van loodaccu's (> 95% voor startaccu's en 100% voor industriële batterijen,
goedkope productietechnologie bij massaproductie.

 

Doelstellingen:
Specifiek vermogen > 500 W/kg (power assist 30 s)
Levensduur 400 - 600 equivalente diepe cycli (12.000 - 18.000 Ah doorloop voor een 30 Ah systeem)