terminologie - B

beginlaadstroom

 

De beginlaadstroom, ook wel nominale laadstroom genoemd, is de maximale laadstroom die de lader levert. Deze laadstroom staat ook veelal op het type lader vermeld. De hoogte van de beginlaadstroom is afhankelijk van de laadkarakteristiek: 10 - 20% voor een Wa of 10 - 30% voor een IUIa karakteristiek.Volgens de door de ZVEI gedefinieerde laadkarakteristieken is de geadviseerde beginlaadstroom:
- Wa 16A/100Ah
- IUIa 30A/100Ah

 bodemlijst

 

De bodemlijst, ook wel bodembevestiging genoemd, is een profiel aan de onderkant van bepaalde types accu's waarmee de accu's vastgezet worden in het voertuig. Er is een groot aantal verschillende uitvoeringen, elk specifiek voor een autofabrikant. Type bodemlijst wordt aangeduid met B1 - B14. Het type bodemlijst vormt ook een onderdeel van het DIN nummer of ETN nummer van de accu. Een voorbeeld:
- 53646 heeft een bodemlijst type B4
- 53653 heeft een bodemlijst type B3
Voor de schematische weergaven van de bodemlijsten: overzicht

 broeien

 
Het broeien is één van de belangrijkste stappen in het productieproces van de accuplaten. De actieve massa, gemaakt tijdens het mengproces, bestaat nog voor ongeveer 30% uit zuiver lood. Tijdens het broeiproces, wordt dit restlood ook omgezet tot een sterk ontwikkelde kristalstructuur voor een hoge porositeit en corrodeert tegelijkertijd de actieve massa vast aan het rooster. Zo wordt een sterke chemische binding gemaakt tussen de actieve massa en de drager/geleider: het rooster. Een sterke binding is cruciaal voor een lange levensduur.